Jarenlange ervaring in esthetische tandheelkunde voor een betaalbare prijs
Tandvleescorrectie door onze ervaren implantoloog
Reguliere tandheelkunde
Alle esthetische behandelingen
Alle orthodontische behandelingen al 8 jaar succesvol uitgevoerd in Borne
Implantologie door zeer ervaren implantoloog
Kindertandheelkunde
Ervaren met het behandelen van angstige patiënten
Complete mondzorg in Borne onder 1 dak
Geen verwijspraktijk

De geschiedenis van de tandheelkunde

De tandheelkunde gaat heel ver terug: de oudste aanwijzingen dateren van 13.000 voor Christus. In dit artikel maken we een reis door de tijd en staan we stil bij de belangrijkste gebeurtenissen op het gebied van de tandheelkunde.

13.000 voor Christus

De oudste aanwijzingen voor tandheelkunde dateren uit de nieuwe steentijd. In Pakistan zijn elf geboorde kiezen uit 13.000 v.Chr. gevonden en uit reconstructie blijkt dat er gebruik gemaakt is van een boogboor met een stenen punt.

Antieke oudheid

Er zijn meerdere teksten gevonden die een “tandworm” aanwijzen als de oorzaak van tandbederf. De teksten zijn gevonden in onder andere India, Japan, China en Egypte en stammen uit ongeveer 5000 v.Chr.. De eerste tandarts wordt beschreven in teksten uit 3000 voor Christus en luistert naar de naam Hesi-Re, wat zoveel betekent als “Grootste der tanden”.

Tandheelkunde in de Klassieke oudheid

Een sprong in de tijd naar de Grieks-Romeinse wereld leert ons dat de oude Grieken en Romeinen al pogingen waagden om gebitsprotheses te maken en een aantal tandheelkundige zaken beschreef. Ze schreven over de behandeling van rotte kiezen, tandvleesziekten en de volgorde waarop tanden en kiezen doorbraken.

De Middeleeuwen

Veel mensen hebben wel eens gehoord van de praktijken die in de Middeleeuwen plaatsvonden: een kwakzalver die midden op het dorpsplein tanden trok van mensen, onder toezicht van iedereen die het maar wilde zien. Tot ver in de 19e eeuw was tandheelkunde geen beroep, maar meer een hobbyproject van barbiers en artsen.

De ontwikkelingen van de laatste 500 jaar

De laatste 500 jaar is er veel gebeurd in de tandheelkunde. Het is erkend als moderne wetenschap, de eerste tandartsstoel werd geïntroduceerd, er werd lachgas, cocaïne en ether gebruikt als verdovingsmiddelen én de tube werd uitgevonden. Deze uitvinding heeft ervoor gezorgd dat wij tegenwoordig onze tanden kunnen poetsen met tandpasta.

Tandheelkunde anno 2015

In 15.000 jaar is er veel veranderd in de tandheelkunde. Boorden ze vroeger met stenen punten, tegenwoordig maken we 3D-modellen van uw gebit en plaatsen we beugels om iedereen een stralende glimlach te bezorgen. Benieuwd welke moderne technieken wij bij Tandartspraktijk Werth gebruiken om uw gebit optimaal te verzorgen? Neem eens een kijkje op onze Behandelingen-pagina of neem contact met ons op.

Openingstijden
  • Maandag08:00 t/m 17:00
  • Dinsdag08:00 t/m 17:00
  • Woensdag08:00 t/m 17:00
  • Donderdag08:00 t/m 17:00
  • Vrijdag08:00 t/m 12:30
  • Zaterdag en zondagGesloten
De praktijk

Wij vragen onze patiënten om een mondmasker te dragen tijdens het bezoek aan onze praktijk. Let op! Het betreft geen verplichting, maar is wel een dringend advies.