Jarenlange ervaring in esthetische tandheelkunde voor een betaalbare prijs
Tandvleescorrectie door onze ervaren implantoloog
Reguliere tandheelkunde
Alle esthetische behandelingen
Alle orthodontische behandelingen al 8 jaar succesvol uitgevoerd in Borne
Implantologie door zeer ervaren implantoloog
Kindertandheelkunde
Ervaren met het behandelen van angstige patiënten
Complete mondzorg in Borne onder 1 dak
Geen verwijspraktijk

Je poetst je tanden, maar poets je ook je tong?

Veel mensen hebben dagelijks last van een slechte adem. Dit is niet alleen voor jezelf erg vervelend, maar kan ook als negatief ervaren worden door de mensen in de omgeving. Het is gebleken dat een slechte adem voornamelijk ontstaat door de bacteriën en plaque in de mondholte en op de tong. Maar hoe kan je dit eigenlijk zoveel mogelijk voorkomen?

 

Waarom zou ik mijn tong reinigen?

Wanneer je je tanden poetst, reinig je de binnen-, boven-, en buitenkant van de tanden. Door vervolgens te flossen bereik je ook de ruimtes tussen de tanden. De meeste mensen denken daarna klaar te zijn en vergeten daarom het reinigen van de tong. Toch is het van belang om de tong goed te reinigen. Voedselresten en de daarbij behorende bacteriën kunnen namelijk gemakkelijk op de tong blijven zitten wegens de structuur van de tong. Deze aanwezige bacteriemassa zal minder worden wanneer de tong goed gereinigd wordt. Wanneer er minder bacteriën op de tong zitten zal de kans op een slechte adem verminderen. Daarnaast zorgt een goed gereinigde tong er ook voor dat je smaak verbetert.

 

Hoe kan ik mijn tong het beste reinigen?

Het reinigen van de tong wordt door de meeste mensen gedaan met een tandenborstel, wat absoluut niet de bedoeling is. Dit kan namelijk zorgen voor een tongbeschadiging. Voor het optimale resultaat kan het beste een tongreiniger gebruikt worden. Zo’n reiniger beschadigt namelijk de tong niet, maar zorgt meer voor een soort ‘peeling’. Zo gebruik je een tongreiniger:

  • Ga voor de spiegel staan om goed te kunnen zien wat je aan het doen bent. Steek je tong zover mogelijk uit om op die manier alle delen van de tong te kunnen reinigen.
  • Begin met het reinigen altijd achter op de tong en schraap vervolgens langzaam naar voren. Voorkom kokhalsneigingen door in te ademen wanneer je bij het achterste gedeelte van de tong bent. Herhaal deze schraapbeweging totdat er geen plaque meer op de reiniger achterblijft.
  • Maak de tongreiniger na gebruik goed schoon. Dit doe je door de reiniger even te laten weken in mondwater met alcohol.
  • Poets de tanden na de reiniging en gebruik hier het liefst een zachte tandenborstel voor. Vergeet vervolgens niet de mond te spoelen met mondwater, dan bereik je namelijk het beste resultaat.

 

Het reinigen van de tong heeft veel verschillende voordelen. Wanneer je net begint kan het even duren voordat het resultaat goed zichtbaar is. Haak niet te snel af, maar blijf dagelijks de tong reinigen. Je zult merken dat de tong naar verloop van tijd weer mooi roze zal zijn.

Wil jij meer informatie over het op de juiste manier poetsen van je tanden? Neem gerust contact op met Tandartspraktijk Werth via het telefoonnummer 074 266 0000 of vul het contactformulier in.

Openingstijden
  • Maandag08:00 t/m 17:00
  • Dinsdag08:00 t/m 17:00
  • Woensdag08:00 t/m 17:00
  • Donderdag08:00 t/m 17:00
  • Vrijdag08:00 t/m 12:30
  • Zaterdag en zondagGesloten
De praktijk

Wij vragen onze patiënten om een mondmasker te dragen tijdens het bezoek aan onze praktijk. Let op! Het betreft geen verplichting, maar is wel een dringend advies.